25 tips om meer klanten te werven als hovenier

Een hoveniersbedrijf runnen is een uitdagende en veelzijdige baan. Als eigenaar van een hoveniersbedrijf ben je verantwoordelijk voor het aansturen van een team van hoveniers en het uitvoeren van diverse tuinprojecten. Van het ontwerpen en aanleggen van tuinen tot het snoeien en onderhouden van bomen. Je bent ook verantwoordelijk voor het aantrekken van nieuwe klanten, het beheren van financiën en het zorgen voor een efficiënte bedrijfsvoering. Het runnen van een hoveniersbedrijf vereist hard werken en veel inzet, maar het kan ook zeer bevredigend zijn om prachtige tuinen te creëren en te zien hoe deze de levenskwaliteit van mensen verbeteren.

Meer klanten werven als hovenier met deze 25 tips

 1. Maak gebruik van sociale media. Plaats foto's en video's van recente projecten op platforms zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Een nieuwe tuin kun je prachtig in beeld brengen en zal veel bereik opleveren. Zorg ervoor de de kwaliteit van je foto's goed is en werk indien nodig (af en toe) met een professionele fotograaf.
 2. Bezuinig niet op een website. Zorg ervoor dat je eruit springt met je website en wees niet bang om 10.000+ euro te investeren, dit is het meer dan waard!
 3. Doe aan netwerken. Maak contact met andere ondernemers in de branche en werk samen aan projecten. Het kan nooit kwaad om je gezicht eens te laten zien op een evenement of netwerkborrel.
 4. Aanbiedingen en kortingsacties. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm zijn van een gratis offerte of een korting op planten. Kijk ook eens rond bij andere branches welke acties er zijn en probeer deze indien mogelijk, toe te passen in de hoveniersbranche.
 5. Lever goede service. Doe nét dat stapje extra en zorg ervoor dat je klanten tevreden zijn met het door jou geleverde werk.
 6. Investeer in marketing. Overweeg om te investeren in online advertenties of een direct mail campagne om je bedrijf onder de aandacht te brengen van potentiële klanten.
 7. Maak gebruik van referenties. Vraag aan tevreden klanten om een referentie achter te laten en gebruik deze referenties in je marketingmateriaal.
 8. Word actief betrokken in de gemeenschap. Doe bijvoorbeeld mee aan lokale evenementen of sponsor een sportteam in de buurt.
 9. Lever kwalitatief hoogstaand werk. Zorg dat je werk professioneel en van hoge kwaliteit is, dit zorgt voor een positieve reputatie en mond-tot-mondreclame.
 10. Bouw een goede relatie op met leveranciers. Goede leveranciers kunnen je helpen bij het vinden van nieuwe klanten en projecten.
 11. Maak gebruik van SEO. Zorg ervoor dat je website goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines, zodat potentiële klanten u gemakkelijk kunnen vinden wanneer ze zoeken naar hoveniers in jouw omgeving.
 12. Lever speciale diensten. Bedenk manieren om je te onderscheiden van andere hoveniers, bijvoorbeeld door het aanbieden van specifieke diensten zoals onderhoudscontracten of duurzame tuinontwerpen.
 13. E-mailmarketing. Verstuur regelmatig e-mails met informatie over (nieuwe) diensten, aanbiedingen en nieuws aan je bestaande en potentiële klanten.
 14. Projectvideo's. Maak korte video's van je projecten en post deze op je website en social media kanalen. Dit geeft klanten een goed beeld van het werk en kan hen overtuigen om een offerte aan te vragen. Indien je de mogelijkheid hebt, maak dan gebruik van een drone om unieke video's te maken.
 15. Flyers en brochures. Druk flyers en brochures af met informatie over je diensten en verspreid deze in je omgeving, zoals in buurtwinkels of op beurzen.
 16. Gebruik geografische targeting. Adverteer gericht op specifieke gebieden waar je wilt werken, zoals bepaalde wijken of steden. Dit helpt om de aandacht te vestigen op de specifieke diensten die je levert in die omgeving.
 17. Word lid van een vakvereniging. Dit kan je helpen om in contact te komen met andere hoveniers in de branche en om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en trends. Denk bijvoorbeeld aan de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners.
 18. Partnerships. Overweeg om samen te werken met andere bedrijven of leveranciers die aanverwante diensten aanbieden, zoals tuinarchitecten of tuincentra. Dit kan leiden tot nieuwe klanten via cross-selling.
 19. Klanttevredenheidsonderzoek. Vraag aan je klanten hoe tevreden ze zijn over het werk en hoe je je dienstverlening kunt verbeteren. Dit geeft je inzicht in wat je klanten waarderen en wat je dus kunt gebruiken in je marketinguitingen. Dit kun je zelf doen maak ook uitbesteden bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in aftersales zoals Call2Know.
 20. Maak gebruik van de kracht van persoonlijke aanbeveling. Vraag je klanten om u aan te bevelen bij hun vrienden, familie en buren. Dit kan een van de meest effectieve manieren zijn om nieuwe klanten te werven.
 21. Lever goede klantenservice. Zorg dat je gemakkelijk bereikbaar bent voor je klanten en dat je snel reageert op vragen of problemen. Een goede service zorgt ervoor dat je klanten terugkomen en je aanbevelen bij anderen.
 22. Geautomatiseerde marketingtools. Er zijn veel tools beschikbaar die je kunt gebruiken om je marketinginspanningen te automatiseren, zoals e-mailmarketing software of chatbots. Dit kan helpen om efficiënter te werken en te zorgen dat je klanten snel geholpen worden.
 23. Gegevens-analyse. Analyseer de resultaten van je marketinginspanningen om te zien wat wel en niet werkt. Dit helpt u om te begrijpen waar je klanten vandaan komen en hoe je hen het beste kunt bereiken.
 24. Lever extra service. Denk aan het aanbieden van gratis onderhoud, een gratis tuinontwerp of een gratis consult. Dit kan helpen om je klanten te binden en hen te overtuigen om terug te komen voor meer diensten.
 25. Online review sites. Nodig je klanten uit om online reviews te schrijven over jouw bedrijf en zorg dat je een positieve reputatie opbouwt. Dit kan helpen om nieuwe klanten aan te trekken. Gebruik hiervoor de breed geaccepteerde websites als: Google, Trustpilot, Kiyoh en Kieskeurig.

Houd er rekening mee dat het werven van klanten een proces is en dat het tijd kost om resultaten te zien. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te blijven volhouden met je marketinginspanningen.

Moestuin met kinderen

Populaire tuinstijlen in Nederland

De gazontuin

De naam zegt het al een klein beetje want een gazontuin is een tuin met een groot gazon. Het gazon kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals recreatie, sport en spel. Een gazon tuin wordt vaak gezien als een formele tuin waar de nadruk ligt op een strak, goed verzorgd gazon. Vaak worden er ook bloemen, bomen en struiken toegevoegd aan de tuin om kleur en textuur toe te voegen. De gazontuin zorgt voor een rustige en stijlvolle uitstraling.

De moestuin

Een moestuin is een tuin waarin groenten, fruit en kruiden worden geteeld voor persoonlijk gebruik. Dit type tuin is gericht op zelfvoorziening en duurzaamheid, en het is een populaire keuze voor mensen die geïnteresseerd zijn in biologisch en duurzaam tuinieren. Een moestuin kan variëren van een kleine container tuin tot een grotere, volle tuin. Het kan ook onderverdeeld worden in kleinere bedden met verschillende groenten, fruit en kruiden. Bovendien, Moestuintuinen zijn vaak zelfvoorzienend, waardoor het geen afhankelijkheid heeft van de supermarkt en gebruik maakt van eigen teelt.

De Bostuin

Een bostuin is een tuin die is ingericht met een groot aantal bomen en houtachtige planten, meestal met een natuurlijke uitstraling. Deze tuin is bedoeld om een bosachtige omgeving te creëren, waardoor de tuin een gevoel van rust en schaduw kan bieden. Bostuinen kunnen variëren van formele, gestructureerde tuinen met grote bomen, tot meer informele, natuurlijke tuinen met een diverse selectie van bomen en houtachtige planten. Bostuinen zijn populair voor mensen die van natuur houden en een groene omgeving willen creëren in hun eigen tuin.

De stadstuin

Een stadstuin is een tuin die is ingericht in een stedelijke omgeving, zoals in een appartementencomplex, een huis in de stad of een kleine achtertuin. Stadstuinen zijn vaak kleiner in omvang in vergelijking met landelijke tuinen en hebben extra uitdagingen zoals beperkte ruimte, weinig zonlicht en luchtvervuiling. Stadstuinen kunnen worden aangepast aan deze specifieke uitdagingen en kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals recreatie, ontspanning en zelfs landbouw. Stadstuinen kunnen worden ontworpen om te profiteren van de beschikbare ruimte, zoals het gebruik van verticale tuinen, terrassen of container tuinen. Stadstuinen zijn vaak creatief en functioneel, en kunnen worden aangepast aan de persoonlijke voorkeur van de eigenaar. Zie onderstaand een voorbeeld van een stadstuin.

Stadstuin

De oosterse tuin

Een oosterse tuin is een tuin die is geïnspireerd op de traditionele tuinontwerpen uit Oost-Azië, zoals Japan, China en Korea. Deze tuinen worden vaak gekenmerkt door een combinatie van natuurlijke elementen zoals rotsen, water en planten, samen met kunstmatige elementen zoals stenen paden, bruggen en architectonische elementen.

Een oosterse tuin kan ook een zen-tuin genoemd worden, die vaak wordt geassocieerd met Japanse tuinen. Zen-tuinen zijn bedoeld om meditatie en reflectie te bevorderen en worden vaak gezien als een kunstvorm. Deze tuinen zijn vaak minimalistisch in ontwerp en bestaan uit elementen zoals zand, rotsen en kiezel. Er zijn ook vaak symbolische elementen in de tuin zoals bomen, stenen of rivieren die staan voor spirituele of filosofische concepten.

De klassieke tuin

Een klassieke tuin is een tuin die is geïnspireerd op de traditionele tuinontwerpen uit de oudheid, zoals de antieke Griekse en Romeinse tuinen. Deze tuinen worden vaak gekenmerkt door symmetrie, formele elementen en een grote verscheidenheid aan planten. Een klassieke tuin kan ook gezien worden als een formele tuin en worden gekenmerkt door elementen zoals geometrische patroons, statige architectuur, en klassieke beelden en sculpturen.

Een klassieke tuin kan ook een Franse tuin genoemd worden, die vaak wordt geassocieerd met de Franse Barok-tuinen uit de 17e eeuw. Deze tuinen zijn vaak opgebouwd uit geometrische patronen, zoals cirkels, vierkanten en rechthoeken gecomplementeerd met met fonteinen, beelden en gras.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat er een grote verscheidenheid aan tuinstijlen beschikbaar is. Elk type tuin heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen en de keuze voor een bepaalde tuinstijl hangt af van de persoonlijke voorkeur van de gebruikers. Van formele, gestructureerde tuinen zoals de klassieke tuin en gazontuin, tot meer informele, natuurlijke tuinen zoals de moestuintuin en de bostuin, er is iets voor iedereen. Als hovenier kan het zinvol zijn om te specificeren welke tuinstijlen je aanbiedt en waar je expertise ligt.

Daarnaast zijn er enkele tips die je als hovenier kunt toepassen om meer klanten te werven. Zo kan het aanbieden van een gratis consult een goede manier zijn om potentiële klanten aan te trekken door ze te laten zien hoe jouw tuinen kunnen helpen bij het realiseren van hun tuindromen.

Het is ook belangrijk om een professionele website te hebben die je diensten en portfolio toont, zodat klanten een beeld krijgen van het werk en je gemakkelijk kunnen vinden via zoekmachines. Daarnaast is het raadzaam om je gezicht te laten zien op evenementen bij jou in de omgeving waar je klanten kunt ontmoeten en je bedrijf kunt promoten.

Het kan ook helpen om je huidige klanten gebruiken als referenties, en vraag ze om een beoordeling te geven op Google, Trustpilot of social media pagina's. Dit kan potentiële klanten helpen bij het nemen van een beslissing om gebruikt te maken van jouw diensten.

Door te specificeren welke tuinstijlen je aanbiedt en door gebruik te maken van verschillende marketingtechnieken, kan je als hovenier je klantenbestand uitbreiden en meer klanten aantrekken.

Waar wacht je nog op?

Waar wacht je nog op?

Start met uitbellen met jouw bedrijfsnaam én logo vanaf slechts € 15,- per maand. Verhoog je bereik met minimaal 12% in een handomdraai.

Maandelijks opzegbaar!